Guarana poeder 50gram
OverzichtGuarana is een bessenstruik die in Venezuela en in de noordelijke delen van Brazilië groeit. De guaranaplant bevat cafeïne en werkt daardoor opwekkend. Zoals veel andere cafeïnebevattende planten, wordt deze gebruikt om dranken mee te maken. Vooral in Brazilië, waar deze meestal ook worden geproduceerd zijn ze erg populair.
GESCHIEDENIS
De naam guarana komt van de Guaranistam die in Brazilië leeft. Guarana speelt een heel belangrijke rol in hun cultuur; van dit kruid wordt geloofd dat het magische krachten bezit, genezing biedt bij darmproblemen en een manier is om weer sterk te worden. Deze stam kent ook de mythe van het 'Goddelijke kind', dat werd gedood door een slang en uit wiens ogen een plant werd geboren. Plantkundigen denken dat de huidige planten, ook die in de dichte bossen werden gevonden, het resultaat zijn van inheemse cultivatie. Guarana werd gekweekt door de Maués, Andira en andere strammen van de 'lagere Amazone'.
De botanische naam van guarana, Paullinia cupana H.B.K soort sorbilis (Mart.) Ducke, is afgeleid van C.F. Paullini, een Duitse medisch plantkundige die leefde in de 18e eeuw.
PLANTKUNDIG
De plant Paullinia cupana heeft verdeelde samengestelde bladeren, een gele bloesem, peervormige knoppen en driecellige zaaddozen waarin ieder een vleeskleurig zaadje zit dat lijkt op een kleine paardenkastanje. Eenmaal gedroogd zijn ze gemakkelijk te verwijderen. De zaden van Paullinia sorbilis worden vaak verward met die van Paullinia cupana.
Guarana, in zijn meest bruikbare vorm zoals wij het kennen, wordt als volgt verkregen. Nadat de zaden van hun schil zijn ontdaan en zijn gewassen worden ze zes uur lang geroosterd. Daarna gaan ze in een zak en worden ze geschud totdat de buitenste schaal eraf komt, en vermalen tot fijn poeder. Dit wordt vaak tot een klei gemaakt met water, en in rolletjes neergelegd in de zon of op een laag vuurtje gedroogd. Ze worden dan heel hard en hebben een roodbruine kleur. De stukken breken in ongelijke stukken, ze hebben een lichte geur en smaken scherp en bitter zoals chocola zonder vet. Het poeder lijkt in kleur op cacaopoeder; het zwelt op en lost gedeeltelijk op in water.
CHEMISCHE EIGENSCHAPPEN
De belangrijkste stoffen die in guarana zijn gevonden zijn: adenine, allantoïne, alpha-copaeen, anethol, cafeïne, carvacrol, caryofylleen, catechines, catechu looizuur, choline, dimethylbenzeen, dimethylpropylfenol, estragol, glucose, guanine, hypoxanthine, limoneen, mucilage, nicotinezuur, proanthocyanidines, proteïne, hars, 2-hydroxybenzeencarbonzuur, zetmeel, sucrose, looizuur, tannines, theobromine, theofylline, timbonine, en xanthine.
EFFECTEN
Er bestaan allerlei geruchten en verhalen over de effecten van guarana op het menselijk lichaam. Sommige zijn waar maar de meeste zijn fabeltjes. Verwacht bijvoorbeeld geen medische wonderen van het innemen van guarana in wat voor vorm dan ook. Guarana is geen medicijn, hoewel zich in sommige gevallen wel effecten voordoen die gunstig zijn voor een beperkt aantal medische condities. De xanthine alkaloïden (cafeïne, theophylline, theobromine) dragen aanzienlijk bij aan de therapeutische werking van guarana. In klinische studies is gebleken dat theofylline het hart en het centrale zenuwstelsel stimuleert, alertheid verhoogd en moeheid vermindert. Het heeft ook een sterke diuretische werking en vermindert beklemming van de luchtwegen, waardoor het bruikbaar is bij astma. Theobromine heeft gelijkwaardige effecten. De vele traditionele gebruiken van guarana kunnen het beste worden verklaard door cafeïne. Het helpt onder meer vet te verbranden en moeheid te verminderen. Het verschil met cafeïne in koffie, thee, chocolade en cola is dat de cafeïne in deze vorm beter en geleidelijker door het lichaam wordt opgenomen.
MEDISCH GEBRUIK
Omdat het looizuur bevat is guarana te gebruiken bij lichte vormen van vaginale afscheiding, diarree etc, maar de het vaakst wordt het in Europa en Amerika gebruikt tegen hoofdpijn, vooral als deze reumatisch is. Het is een zachtaardige stimulant die heel bruikbaar is wanneer de hersenen geïrriteerd zijn of gedeprimeerd door veel mentale inspanning, of wanneer er sprake is van moeheid of uitputting vanwege warm weer. Het heeft dezelfde samenstelling als cafeïne, theïne en cocaïne en daarmee dezelfde lichamelijke werking. Het kan worden gebruikt bij spanningshoofdpijn, bij ongemakken die horen bij de menstruatie of bij uitputting gevolgd door verstrooidheid.
VARIANTEN
Guarana is verkrijgbaar in vier vormen:
- Guarana em rama, geroosterde guarana. Enkel de geroosterde zaden, zoals ze worden verkocht door amazoneboeren aan samenwerkende groothandels, de lokale middenstand en de industrie.
- Guarana op een stokje. Na het roosteren wordt het zaad tot poeder vermalen, vermengd met water en soms op een stokje gedaan. Deze stokjes worden gedroogd totdat ze hard zijn.
- Guarana poeder. De is de vorm waarin het meestal verkrijgbaar is in winkels, zoals smartshops en gezondheidswinkels.
- De laatste vorm is siroop, die wordt gebruikt om er dranken van te maken, dit gebeurt echter alleen op industriële basis.
GEBRUIK
Het poeder kan worden vermengd met water of vruchtensap en wat suiker. Je kunt guaranapoeder ook met heet water of melk vermengen en wat honing of suiker toevoegen voor een lekkere warme drank.
De siroop wordt gebruikt voor het fabriceren van frisdranken die in Brazilië vooral heel populair zijn. Het is typisch een van de dingen die Brazilianen missen wanneer ze in het buitenland zijn.
De stokjes werden oorspronkelijk gebruikt door de mensen van de Guarani-stam, die de guarana eraf raspten met de scherpe tong van de Pirarucu vis. Dit gruis werd dan met water en suiker ook tot een drankje gemixt.
Er bestaan ook guarana energiedrankjes en kauwgum; beiden worden gepromoot als energiegevend. Hier kan niet teveel van verwacht worden, de effecten zijn vergelijkbaar met die van een grote kop koffie.
Guarana is ook ruim verkrijgbaar in pil of capsulevorm. Gebruik ze in de voorgeschreven dosering.
WAARSCHUWINGEN
Theoretisch gezien is het mogelijk om een overdosis cafeïne of guarana binnen te krijgen. Een fatale dosis wordt geschat op 10 gram pure cafeïne/guaranine (in een keer ingenomen!). Guaranazaden bevatten hoogsten 10% cafeïne, dus wanneer je minstens 100 gram guaranazaden in een keer doorslikt kan het vervelend worden. Om dit alles in perspectief te plaatsen: een gemiddeld kopje koffie bevat 65-130 milligram cafeïne; en sommige hele sterke guarana siropen kunnen tot 350 milligram bevatten.
Mensen met hartproblemen of een hoge bloeddruk moeten guarana niet gebruiken (en ook geen koffie drinken of roken). Raadpleeg een dokter bij twijfel.
Zoals bij alle stimulanten, kan gewenning ontstaan.
BIJWERKINGEN
Beschouw guarana als cafeïne, want het heeft min of meer dezelfde 'bijwerkingen'. Daarom is het niet aan te raden voor mensen met chronische hoofdpijn of in gevallen waarbij het niet goed is dat de lichaamstemperatuur omhoog gaat of er meer druk komt op het hart of de slagaders.
COMBINATIES
Guarana wordt vaak gecombineerd met cafeïne, of cafeïnehoudende planten of vruchten om de effecten te versterken. Dit zijn bijvoorbeeld kolanoot, yerba mate, zwarte thee, cardamom, kaneel, nootmuskaat, gember en zwarte peper. Guarana en ephedra worden vaak in gelijke delen gemixt om gewichtsverlies in de hand te werken. Ze versterken beide elkaars werking, waardoor vetverbranding en extra energie gecombineerd worden.
BEWAREN
Bewaar guarana op een koele, droge plaats.
Deze en vele andere Herbal Spychodelics vindt u in onze Smartshop, zaden vindt u in onze Seedshop, vele verschillende rokersartikelen kunt u kopen bij onze Headshop, en tot slot nog vele growartikelen voor uw geliefde planten kunt u vinden in onze Growshop Big Bud op de Grote Gracht 59 in Maastricht en hier op de website:www.bigbud-maastricht.com
Specificatie | Omschrijving |
---|---|
Gewicht | 0,050 Kg |